Sociální sítě aneb rizika nezodpovědného chování na internetu

5.4.2019

Trávíme víc času u počítačů, v práci i doma. Děti to mají podobně.

Sociální sítě aneb rizika nezodpovědného chování na internetu

Dřív jsme se seznamovali venku, teď je naprosto běžné seznámit se přes sociální síť. Internet se stal nedílnou součástí jejich komunikace a života, požádat o přátelství kamarádku kamaráda, i když ji neznám, je přirozené. Už není třeba seznamek, vše mají na jednom místě.

Děti a mladí mívají velký přehled v možnostech sociálních sítí, znají nejrůznější nové platformy, aplikace a funkce. Často ale zapomínají nebo si ani neuvědomují rizika. Ačkoli jako rodič neznáte všechny aplikace, můžete se svými dětmi probrat základní bezpečnostní opatření, které je nutné dodržovat. Měli by mít svůj profil soukromý a obecně by měli šetřit osobními údaji i fotografiemi. Vysvětlete jim, že internet je obrovský prostor, ve kterém jsou i lidé, kteří jejich obsah mohou zneužít. A děje se to denně, není to jen planá hrozba.

Čím dál větší oblibě se těší Instagram, Snapchat nebo v Čechách nová sociální síť Tik Tok (dříve Musical.ly). U poslední zmíněné tvoří obsah především krátká videa, kde mnohdy i polonahé děti tančí na hudbu nebo nabízí návody na sebepoškozování, sebevraždu, videa obsahují násilí nebo žádosti o „lajky“ za to, že riskovali vlastní život.

Jaká hrozí rizika?

  • Kybernetické agrese a kyberšikana (agrese a šikana v online prostředí)
  • obtěžování, vydírání, posměch a ponižování
  • úniky či cílené nahrávání sexuálně laděného (či přímo pornografického) obsahu (zdroj: e-bezpečí.cz).

Nejsou bohužel ojedinělé případy, kdy se dospělí vydávají za vrstevníky, vylákají z dítěte intimní fotografie a pak je s nimi vydírají a požadují další, či se chtějí domluvit na reálné schůzce.

Jak se chovat na sociálních sítích?

  • Pokud hodláte sdílet fotky a informace o svém životě, zvažte založení speciální emailové adresy, kterou běžně nepoužíváte a neobsahuje vaše jméno.
  • Nekomunikujte s nikým, koho neznáte a pokud přesto chcete, chtějte fotky z konkrétní akce, z rodinné události nebo fotku s přáteli. Pomůže vám to ujistit se, že na druhé straně komunikace není někdo jiný, než tvrdí. Ačkoli ani to není záruka, fotky mohou být kradené.
  • Opravdu nikdy nesdělujte žádné osobní údaje, telefon ani adresu. Na to je vždycky dost času – můžete je prozradit až po tom, co se uvidíte osobně a budete si jisti, že spolu chcete trávit víc času.
  • Byli jste vyzvání k osobnímu setkání a znáte se jen z internetu? Je to riziko, proto k tomu tak i přistupujte. Setkejte se s ní/ním ve dne jen na veřejných a hodně zalidněných místech. Někomu blízkému o schůzce řekněte a domluvte se na kontrolním telefonu, zda je vše v pořádku.

Ačkoliv jsme se pokusili předat vám pár důležitých rad a zásad, které by měl, pro své vlastní dobro, dodržovat každý uživatel internetu, rozhodně to není 100% jistota zabezpečení. V naší době je pro nás všechny těžké držet krok s aktuálními trendy v kyberprostoru a orientovat se v nově vznikajícím prostředí aplikací a jejich (nikde)nekončících možnostech. Dnešní technologie jsou schopny reagovat na všechny tzv. díry na trhu a vždy si najdou cestu do našeho soukromí a je jen na nás, jakou moc jim nad námi umožníme. Ještě více to platí pro děti, pro něž je tento svět plný objevování velmi lákavý.
Jaká je tedy naše rada na úplný závěr?

Využijte té nejlepší prevence, kterou máte v rukou. Lze ji nenásilně použít v každém případě – komunikace, komunikace a ještě jednou komunikace. Nebojte se s dětmi mluvit o možných rizikách kyberprostoru, nebojte se sdílet zkušenosti a obavy, varujte je před nástrahami a hlavně jim dejte záruku toho, že se na vás v každém případě mohou obrátit.

reportáž na téma online predátoři stream.cz

4