Naše pomoc v kraji sílí. Také díky podpoře dárců

13.8.2022

V roce 2020 jsme spustili velký projekt změny, který měl jeden jasný cíl: dostat sociální pomoc k dětem a dospívajícím v menších městech Královéhradeckého kraje, kde dosud nebyla dostupná. Jak jsme na tom v polovině třetího roku? Sílíme. I díky podpoře nadací a dárců.

Naše pomoc v kraji sílí. Také díky podpoře dárců

Je snadné zapomenout, že to, co je samozřejmé ve velkým městech, často v těch menších neplatí. Týká se to i dostupnosti pomoci dětem a dospívajícím v obtížných životních situacích. V roce 2020 jsme se tomuto dlouhodobě nepříznivému stavu postavili a zahájili terénní práci s dospívajícími v Kostelci nad Orlicí a Třebechovicích pod Orebem. V dalším roce k nim už přibyla Česká Skalice a Úpice a na jaře 2022 jsme spustili monitoring životní a sociální situace mladých lidí v dalším z "měst na severu" - v Hostinném.  Jak naše mise pokračuje, co je na ní to nejdůležitější a co to obnáší udržet takový ambiciozní projekt v chodu?

V úterý do kosteleckého Komunitního centra na klub, ve středu a ve čtvrtek do ulic a parků Třebechovic pod Orebem a dál do Kostelce nad Orlicí. To samé ve čtvrtek a pátek v České Skalici a Úpici. Terénní pracovníci nízkoprahového zařízení pro děti a mládež KLÍDEK zachytávají potíže dětí a mladých lidí včas a pomáhají jim při jejich řešení, aby později nebylo nutné „hasit opravdu velký požár“. Loni bylo takových dospívajících 350, letošní čísla naznačují, že bude statistika KLÍDKU atakovat hranici 500 klientů.

Nabízíme všem bez rozdílu jako základ smysluplné trávení volného času, pomáháme se školou a samozřejmě také ve chvíli, kdy se dítě nebo dospívající ocitne v nějaké obtížné životní situaci, případně jim něco takového reálně hrozí. Nejčastěji jsou to v posledním roce trable v rodinných a vrstevnických vztazích, sociální sítě, šikana, psychické potíže nebo drogové experimentování,“ přibližuje 22 let zkušeností terénní práce s dospívajícími David Petr, ředitel PROSTOR PRO.

Hlavním smyslem takové služby, jako je KLÍDEK, je podle vedoucí hradeckého týmu KLÍDKU, Gabriely Lepkové, doprovázet děti a mladé lidi dospíváním tak, aby přechod do dospělosti zvládli bez velkých pádů. „Málokteré dítě nebo dospívající ve chvíli, kdy se ocitnou v potížích, sami zavolají psychologovi nebo zajdou za sociálním pracovníkem. A ne se vším se děti dokážou nebo mohou svěřit rodičům. Práce v terénu tohle umí podchytit včas, v tom je její síla.“

Služba KLÍDEK pomáhá samozřejmě i předcházet problémovým situacím a řeší, pokud mladí lidé tráví volný čas nevhodným způsobem – „poflakují se po obci“, páchají přestupky, experimentují s návykovými látkami, ničí majetek obce, projevují se ve svém okolí agresivně apod.

„Základem je dostupná prevence. Proto sami mladé aktivně kontaktujeme přímo tam, kde tráví svůj volný čas, v tom je největší výhoda terénní práce. Nikoho ale do ničeho nenutíme využívání naší služby je dobrovolné a bezplatné. Nabízíme vhodné alternativy a budujeme důvěru, od toho se odvíjí další pomoc,“ přibližuje Lepková.

Velkou výzvou byla pro práci s mladými samozřejmě koronavirová pandemie. "Situaci částečně pomohla řešit služba digitálního streetworku Online v KLÍDKU, kterou jsme v PROSTOR PRO vyvinuli, ale jakmile to bylo jen trochu možné, vyrazili jsme s pojízdným klubem GARÁŽ za našimi dětskými klienty pracovat ´napřímo´," vysvětluje David Hladík, který terénní tým specializující se na práci v menších městech od letošního jara vede.

"Práce v menších městech je specifická. Je silně znát, že způsoby trávení volného času jsou tady limitované a to s sebou samozřejmě nese nárůst rizik pro děti a dospívající. Pokud se to potká i s horším sociálním a ekonomickým zázemím, je na potíže v dospívání v podstatě zaděláno," shrnuje Hladík asi nejzřetelnější rozdíly i potřebnost práce s mladými v menších městech. Řešení vidí v dobré koordinace práce sebe a svých kolegů se školou, sociálním odborem, dalšími službami ve městě a samozřejmě také v navýšení kapacity. Zájem a potřeby klientů podle něj výrazně přesahují kapacity, které jim může KLÍDEK aktuálně nabídnout.

"Situace s financováním nízkoprahových služeb pro děti a dospívající je opravdu náročná. Náš projekt proto pečlivě koordinujeme s představiteli Královéhradeckého kraje a zástupci jednotlivých měst, kteří jádro naší práce financují. Bez podpory dalších aktérů, jako jsou nadace a firemní i individuální dárci, bychom však takový projekt nastartovat nemohli. O to víc jsme rádi, že se nám daří podporovatele s tématem dostupné pomoci dětem a dospívajícím oslovovat a naše mise běží dál. Příští rok už možná v šestém městě," uzavírá ohlédnutí David Petr.

Projekt sociálně-preventivní práce s dětmi a mládeží v menších městech v Královéhradeckém kraji spolufinancuje Nadace ČEZ.

  

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1