Cesta z města se vyplatí!

15.1.2020

Na některé věci je snadné zapomínat. Třeba na to, že v Česku je život v menších městech a obcích v mnoha ohledech jiný než život v Hradci Králové, Ostravě, Brně nebo Praze. Co zůstává stejné, jsou lidé a jejich potřeby. Co často ubývá, je dostupná pomoc ve chvílích, kdy věci nejdou, jak by měly. My to začínáme měnit. 

Cesta z města se vyplatí!

Už 20. let pomáháme dětem a dospívajícím v Hradci Králové. Rozvod rodičů, šikana, návykové látky nebo obtížné vztahy ve vrstevnické skupině - to je jen zlomek témat, která řeší pracovníci Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež KLÍDEK. Neztratit se v dospívání je někdy těžší, než by se mohlo v uspěchané době zdát. Stejné potíže přitom zažívají děti v jakémkoliv menším městě nebo obci v kraji. Rozdíl je v tom, že pro ně je včasná pomoc mnohem hůř dostupná.  

Proto jsme spojili síly s Královéhradeckým krajem a zastupiteli Třebechovic pod Orebem a Kostelce nad Orlicí a začali v jejich městech měnit situaci dospívajících k lepšímu. Jedním z prostředků naší práce je i mobilní klub.  

Podle Gabriely Lepkové, vedoucí nízkoprahové služby KLÍDEK “mobilní klub dokáže reagovat na potřeby mladých lidí, kteří se bezhlavě toulají v ulicích nebo mrznou v parcích, protože všude je to lepší než doma nebo ve škole. Vytváří bezpečný a vhodný prostor pro trávení volného času, ve kterém lze vyřešit trápení i průšvih a zvládnout tak přechod do dospělosti bez zbytečných a velkých pádů.” Ten náš vozí do Kostelce a Třebechovic dva odborné pracovníky NZDM KLÍDEK, sedací pytle, lavičky a prostor, kam se dá schovat. Také tu najdete deskové hry, žonglovadla, míče a další drobné potřeby na bezpečné volnočasové vyžití. Cílem je ale především naslouchat potížím dětí, mluvit s nim o tom, co prožívají, a hledat společně s nimi řešení, které jim pomůže zvládnout těžké životní situace, vyhnout se rizikovému chování a předejít tvrdým pádům na dno. Jsme často jediní, na koho se mohou mladí se svými trápením s důvěrou obrátit.

Jak upozorňuje zkušená terénní pracovnice Barbora Konrády, toho času na mateřské dovolené, “terénní práce na menším městě má však i svá specifika.  Jedním z nich je anonymita, která je dost důležitá. Využívat naší služby v místech, kde se každý zná s každým, může být překážkou. K nám do auta se schová až 6 lidí, aniž by o svoje soukromí přišli. A může třeba pršet.“  

Jsme prostě mobilní, nízkoprahoví a jezdíme pořád. Rozhlasovou reportáž Evy Boudové z ČRo Hradec Králové o našem mobilním klubu si můžete poslechnout ZDE. 

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1