Rozpaky z preventisty Kuřátka

4.6.2018

Českým internetem obchází strašidlo prevence. Příšerné „prevence“. V hlavních rolích vystupují město Semily, pan Kuřátko a plný sál školáků. Tak jsme se na to taky podívali. A nevěřili vlastním očím.

Rozpaky z preventisty Kuřátka

Nedávno jsem měla takové deja-vu.

Tenhle pocit opakování něčeho už prožitého souvisel s mojí dávnou středoškolskou preventivní přednáškou týkající se drog. Svérázná figura nám tehdy téma drogy podala takovým způsobem, až jsem i já, hodné děvče, nabyla dojmu, že drogy prostě musejí být super, když o nich preventiva hovoří tak negativně. Jak se ukázalo při následné diskusi s mými spolužáky, nebyla jsem jediná. Vesměs jsme se shodli, že tahle přednáška by nás naopak drogy brát přiměla. Od možné závislosti jsme byli naštěstí zachráněni naši třídní, která situaci vyhodnotila stejně jako my a připravila nám přednášku podstatně lepší, založenou na diskusi, dialogu a rovnosti. Prostě s námi nejednala jako s blbci.

A kde se to moje nedávné deja-vu vzalo? Při zhlédnutí tohoto videa z roku 2018 (dnes má více než 140 000 zhlédnutí a přes 1600 sdílení):

Ve zkratce: Mgr. Pavel Kuřátko, pracovník valdické věznice (ano, tam co seděl i Kajínek), v sále promlouvá k posledním ročníkům základní a k prvním ročníkům střední školy o prevenci kriminality a sociálně patologických jevů spojených s návykovými látkami. A promlouvá k nim poněkud…no, svérázně. Tak svérázně, až jsem se šla po zhlédnutí pro jistotu zeptat vedoucí našich Preventivních programů SPIRÁLA, Gabriely, jestli to video viděla a co na to říká. Čekala jsem od ní přitom výčet porušení všech pravidel funkční prevence: urážení žáků, házení všech do jednoho pytle, zastrašování… A i když tohle všechno od Gabriely nakonec zaznělo, stejně mě nakonec překvapila. Úplně nejhorší byl totiž podle ní doprovodný reportážní komentář. Proč? Protože ten celou tuhle horror show pana Kuřátka vlastně oficializoval, pochválil a ještě za ni vděčně poděkoval. Prý „a nutno říci, že Pavel Kuřátko si zjednal takový respekt, který by mu mnozí z učitelů mohli jen tiše závidět“... Jestli zrovna tohle přijde zodpovědným osobám v pořádku, tak potěškoště! Díky, Gabčo.

Co chci říct: děti a mládež nejsou blbí (ani ti v čepici ne, pane Kuřátko) a je více než vhodné brát je (nejen) při preventivních setkáních jako rovnocenné partnery. Nejen že je to prostě normálně slušné, ono to navíc mnohem líp funguje! Proto je pro nás při prevenci na školách se SPIRÁLOU hlavní zásadou dialog a bezpečné klima pro zúčastněné. Jedině tak můžeme nechat důležitá témata působit opravdu do hloubky a naučit mladé lidi, aby o šikaně, návykových látkách nebo třeba špatných vztazích v kolektivu dokázali především přemýšlet a otevřeně mluvit. To je totiž první krok k řešení jakéhokoliv problému.

Věřte mi, že tehdy na střední bych víc ocenila SPIRÁLU než přednášejícího typu pan Kuřátko. Řvát po lidech totiž umí kde kdo, ale zaujmout, vysvětlit a opravdu pomáhat, to je jinačí umění.

Veronika Fertő má v PROSTOR PRO na starosti přípravu a fungování nových projektů. Ve volných chvílích sní o komunitní zahradě.

4