Co dělat, když vaše dítě vyrazilo ven, ale vrátilo se out?

15.8.2019

Léto je plné dlouhých nocí, párties a festivalů. K těm už naprosto běžně patří alkohol a často také drogy. Když se domů dítě vrátí pod vlivem návykové látky, obvykle způsobí v rodině rozruch. I přesto, že může být náročné udržet emoce na uzdě, zaměřte se nejprve na jeho zdravotní stav, je to důležitější, než si můžete myslet. Přečtěte si náš krátký návod, jak takovou situaci ve zdraví a s čistou hlavou zvládnout.

Co dělat, když vaše dítě vyrazilo ven, ale vrátilo se out?

Akutní intoxikace návykovou látkou, ať už se jedná o alkohol, extázi nebo jinou drogu, může být zdraví nebezpečná. Příznaky intoxikace závisí na druhu požité látky. Mezi nejčastější příznaky patří pocení, třes, úzkost, dezorientace, zmatenost, snížené vnímání bolesti (s tím spojená zranění), poruchy vědomí až bezvědomí, poruchy oběhu i dechu, zvracení a s ním spojené nebezpečí udušení. Buďte svému dítěti v náročném stavu na blízku, v těchto chvílích vás opravdu potřebuje. Pokud si nejste jisti závažností stavu, volejte záchrannou službu. Čím mladší dítě, tím více škody může látka v těle napáchat.

Otrava alkoholem je nebezpečnější než užití marihuany

Možná sami konzumujete alkohol, proto vám “nadměrné pití” připadá bezpečnější než “nadměrné hulení”. Opak je pravdou. Předávkování alkoholem může způsobit životu nebezpečný stav, kdy je nutné jednat rychle. U THC je předávkování velice nepravděpodobné a navzdory mýtům nehrozí nic fatálního. Momentální stav může intoxikovanému jedinci připadat příšerný, ale je způsobený užitím THC. Až THC vyprchá, tělo se vrátí do normálu.

Oblíbenou “party drogou” se stala extáze

Na mnoha party nebo diskotékách je extáze snadno dostupná i nejmladším účastníkům. V poslední době se píše o smrti v souvislosti s požitím extáze, ovšem to je velmi nepravděpodobné. Po požití extáze je nebezpečná dehydratace nebo naopak hyperhydratace, srdeční vada uživatele nebo kombinace drog. Další riziko vyplývá z toho, že dítě neodhadne dávku, necítí se vyčerpané nebo žíznivé. V případě požití extáze je důležité sledovat přiměřený příjem tekutin a dobu odpočinku. Pokud se projeví nežádoucí účinky, může intoxikovaný člověk pociťovat až několikadenní kocoviny, bolesti svalů a křeče.

Univerzální první pomoc

Pokud si nevíte rady nebo si nejste jistí, volejte záchrannou službu. Rovnou 155, stodvanáctku neřešte. Nejlepší je mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Záchranka.

  • Můžete podat roztok živočišného uhlí.
  • V případě požití velkého množství alkoholu vyvolejte zvracení solným roztokem - ALE i přesto, že toho dítě už dost vyzvracelo, může zůstat v žaludku velké množství alkoholu, který prohlubuje otravu. Mějte proto dítě stále pod dohledem.
  • Zajistěte teplo, přiměřený příjem tekutin a jídla.
  • Nechte dítě odpočívat a vyspat se.
  • Ulevit nežádoucímu stavu může koupel, sprcha nebo procházka.

 

Důvěra mezi rodičem a dítětem

Pokud vám dítě řekne, co za látku požilo a v jakém množství, bude pro vás jednodušší na situaci reagovat. Přiznat se rodičům ale není jednoduché, a aby se tak stalo, musí vám dítě důvěřovat. Pokud si nejste jistí, jak navázat s vaší dcerou nebo vaším synem důvěrný vztah, odborní pracovníci z NZDM KLÍDEK nabízejí bezplatnou a anonymní konzultaci i pro rodiče, tak se na ně neváhejte obrátit.

  • mail: poradna@prostorpro.cz
  • telefon: 734574710 (vedoucí služby Bc. Gabriela Lepková, DiS.)
  • osobní návštěva: každý všední den 10:00-15:00 (ideálně po předchozí domluvě)

Stručné "desatero", jak na funkční komunikaci s dítětem, najdete taky v našem blogu ZDE.

4