Nástrahy internetu nejen o Vánocích

3.12.2018

Hradec Králové My i naše děti jsou v denním kontaktu s internetem. My ho využíváme k práci i zábavě. Děti se k němu připojují na stránky školy, hledají informace k úkolům, zkracují si dlouhé chvíle a navštěvují sociální sítě. Zakázat jim to už prostě není dost dobře možné. Ale víte, co tam skutečně dělají a s kým tam komunikují?

Nástrahy internetu nejen o Vánocích

Jaké jsou nejčastější problémy v souvislosti s dětmi a internetem?

Užívání sociálních sítí zpravidla obnáší sdělování a sdílení osobních údajů, myšlenek, zážitků a dalších informací udržujících dobré vztahy s přáteli. Je ale třeba si uvědomit, že vše to, co se na internetu zveřejní, již povětšinou nelze vzít zpět. Je namístě si dobře rozmyslet, co o sobě a svém soukromí uživatel na internetu zveřejní, především děti neumí domyslet následky. Denně je také odcizeno mnoho virtuálních identit (např. právě profilů na sociální síti), včetně všech fotografií a konverzací s dalšími uživateli. Je třeba mít účet dobře zabezpečený a nikomu nesdělovat heslo.

K tématu se vyjádřil sociální pracovník neziskové organizace PROSTOR PRO Bc. Aleš Mentberger, který denně přichází do kontaktu s dětmi a mládeží od 10 do 22 let v nízkoprahovém klubu: „Děti se velmi často setkávají s kyberšikanou, anonymními zprávami, prozváněním z neznámých telefonních čísel apd. Jedná se o tzv. kyberstalking. Stává se, že jejich fotky někdo sdílí nebo je upravuje, ony pak nevědí, co si počít nemluvě o sextingu. Odpověď na otázku, proč zveřejňují choulostivé fotografie je až děsivě jednoduchá: Pro zábavu... V mnoha případech to není proto, že by k tomu děti nutil neznámý dospělý, se kterým si začaly psát po internetu. Děti často řeknou, že takové svoje fotky vypustily do světa prostě proto, že to dělají všichni ostatní. Jejich kamarádi, kamarádky, spolužáci ze školy. Že je to zábavné, že se nudily, že se nechaly vyhecovat. Málokdo z nich ale pomyslí na následky. Že by fotografie mohl zneužít někdo, kdo vyhledává dětskou pornografii, nebo že by je mohl někdo objevit a vytáhnout za 10 či 15 let.“

Co dělat, abychom rizikům předešli?

Věk, od kterého se na sociálních sítích a v komunikacích přes chytré telefony, začínají pohybovat, se stále snižuje. Není výjimka, když už jsou takto aktivní děti v 8 nebo 9 letech.

„Internet se tváří jako anonymní prostředí, do určité míry tomu tak je a je třeba chránit si své soukromí a varovat děti před tímto specifickým prostředím. To může být ale obtížné, jelikož ne všichni rodiče sami znají rizika a nevědí, jak zabezpečit účty nebo počítač. Pak by se měli sami vzdělávat a přiblížit se tím svým dětem nebo aspoň požádat o pomoc někoho, kdo si s tím poradí. Rozhodně by to neměli nechat být a doufat, že jejich dětem nic nehrozí,“ dodává Aleš Mentberger.

V posledních dnech a týdnech se policie i média zajímaly o nemálo případů spojených s kyberšikanou nebo šikanou obecně. Stává se, že děti sahají po krajním řešení a ukončí svůj život. Česká republika patří v počtu sebevražd nad průměr Evropské unie. Ročně si vezme život i 50 dětí a mladistvých. Kyberšikaně se věnuje i hradecká kampaň TO BYLO VE ŠKOLE, která představuje příběhy dětí, kterých je v republice tisíce. Ředitel PROSTOR PRO David Petr vybízí: “Nestačí se jen ptát „co bylo ve škole“, ale skutečně s dětmi komunikovat a být jim oporou, aby se nebály svěřit, když je něco trápí. Nebát se zakročit a pracovat na zdravější společnosti.“

Blíží se období Vánoc, nakupovaní po internetu, posílání hromadných zpráv, vánočních přání a poplašných mailů s žádostí o záchranu štěňátek. Vezměte rozum do hrsti, zabezpečte si počítače antivirovým programem, stejně tak telefony, hlídejte si bankovní karty, mějte složitá hesla. Buďte dětem víc parťákem než vychovatelem, naslouchejte a důvěřujte si navzájem. Vánoce mají být o lásce, rodině a blízkosti. Poznávejte se navzájem a mluvte spolu, naslouchejte si a užívejte každé chvíle strávené společně.

 

PROSTOR PRO o.p.s. je nezisková nestátní organizace působící v Hradci králové a okolí. Poskytuje odbornou pomoc a podporu dětem a mladým lidem při řešení obtížných situací. Realizuje nízkoprahové, preventivní a prorodinné programy. Pořádá zajímavé akce a aktivity pro veřejnost.

 

 

Bc. Marta Bergmanová

Komunikace a vztahy s veřejností

PROSTOR PRO, o.p.s.

Tel: 732 807 428

 

O nás

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

12