Mobilní klub PROSTOR PRO pomůže už v pátem městě v kraji

25.1.2021

S nedostupností nízkoprahové pomoci dětem a dospívajícím se dlouhodobě potýká mnoho menších měst a obcí v Královéhradeckém kraji. Díky terénní pomoci a mobilnímu klubu PROSTOR PRO se ale situace začala měnit k lepšímu.

Mobilní klub PROSTOR PRO pomůže už v pátem městě v kraji

Rozvod rodičů a potíže v rodině, šikana, návykové látky, psychické zdraví, sebepoškozování nebo obtížné vztahy ve vrstevnické skupině – to je jen zlomek témat, která běžně řeší pracovníci nízkoprahových zařízení pro děti a mládež ve větších městech. Stejné potíže přitom ale zažívají děti v jakémkoliv menším městě nebo obci. Rozdíl je v tom, že pro ně je včasná pomoc mnohem hůř dostupná.

Královéhradecká organizace PROSTOR PRO se tuto situaci dospívajících snaží od roku 2018 v opomenutých částech Královéhradeckého kraje změnit. "Po 20 letech stabilní a kvalitní práce přímo v Hradci Králové jsme v roce 2018 připravili strategický plán změny pro města a obce, ve kterých je zatím odborná pomoc dětem a dospívajícím nedostupná. Na základě analýzy situace v kraji jsem začali vytipovaná města a obce oslovovat s nabídkou pomoci a spolupráce. Je to běh na dlouhou trať, ale považujeme to za součást naší zodpovědnosti a poslání," vysvětluje vznik iniciativy David Petr, ředitel PROSTOR PRO.

Od roku 2018 oslovil PROSTOR PRO 15 vytipovaných měst a obcí a v roce 2020 zahájil terénní práci s dospívajícími v Kostelci nad Orlicí a Třebechovicích pod Orebem. Díky tomu už loni našlo pomoc na 135 mladých lidí z obou měst. Od roku 2021 k nim pak přibyla i Česká Skalice a Úpice. Hlavním cílem je zajistit dostupnou pomoc i v těch částech kraje, kde na ni místní samospráva nemá v danou chvíli kapacitu, ani zkušenosti s tím, jak ji efektivně poskytovat.

"Úkolem terénních pracovníků je primárně včas zachytávat potíže dětí a mladých lidí a pomáhat při jejich řešení, aby nebylo později nutné hasit už opravdu velký požár," popisuje cíl práce v obcích Gabriela Lepková, vedoucí nízkoprahové služby KLÍDEK v PROSTOR PRO. Hlavním smyslem služby je podle ní doprovázet děti a mladé lidi dospíváním tak, aby přechod do dospělosti zvládli bez velkých pádů. „Málokteré dítě nebo dospívající ve chvíli, kdy se ocitnou v potížích, sami zavolají psychologovi nebo zajdou za sociálním pracovníkem. A ne se vším se děti dokážou nebo mohou svěřit rodičům. Práce v terénu tohle umí podchytit včas.“

Vedení obcí aktivitu PROSTOR PRO mnohdy vítá i proto, že sociální práce s mládeží pomáhá předcházet problémovým situacím. Řeší, pokud mladí lidé tráví volný čas nevhodným způsobem – „poflakují se po obci“, páchají přestupky, experimentují s návykovými látkami, ničí veřejný majetek nebo se projevují agresivně. Důležitá je přitom právě pečlivá spolupráce terénních pracovníků s místní samosprávou, dalšími institucemi v obci a s místní komunitou. "Tahle zásadní část se nám daří. Navázali jsme kvalitní vztahy se zapálenými lidmi, kterým na situaci záleží. Součástí našeho plánu je spolupracovat i s místními školami formou preventivních programů. To se nám snad po skončení pandemie podaří zrealizovat, aby naše síť pomoci byla pevná a dobře provázaná," doplňuje David Petr.

Zajímavým nástroje pomoci je i v kraji unikátní mobilní klub, který s sebou "teréňáci" PROSTOR PRO do obcí často přivážejí. "Je to dodávka upravená a vybavená uvnitř jako takový miniklub. Zprovoznili jsme ji hlavně díky našim dárcům a je to skvělý pomocník. Reagujeme tím na to, že mladí lidé hledají bezpečný prostor, kde mohou strávit volný čas podle svých představ." Mobilní klub umožňuje za každého počasí i v terénu poskytovat bohatou nabídku pomoci a aktivit od hraní her, přes sledování filmů až po rozhovory v klidu a anonymitě.

V současné době probíhá pomoc v obcích kvůli proticovidovým opatřením online formou ve zdvojnásobeném rozsahu. Kontaktní práce tváří v tvář se opět rozběhne okamžitě, jakmile to vládní nařízení umožní.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1