Vypadá jako posprejovaná garáž na kolečkách a pomáhá dětem v nesnázích

20.7.2021

Když prší, mají si kde napsat úkoly nebo zahrát deskovku. Když potřebují pomoct s něčím vážným v soukromí, nabídne jim bezpečný prostor. Mobilní klub GARÁŽ pro děti v obtížných životních situacích jezdí po menších městech královéhradeckého kraje už jeden a půl roku.

Vypadá jako posprejovaná garáž na kolečkách a pomáhá dětem v nesnázích

Když prší, mají si kde napsat úkoly nebo zahrát deskovku. Když potřebují pomoct s něčím vážným v soukromí, nabídne jim bezpečný prostor. Mobilní klub GARÁŽ pro děti v obtížných životních situacích jezdí po menších městech královéhradeckého kraje už jeden a půl roku. Letos přidal k zastávkám další dvě města. Tuto unikátní sociální službu provozuje královéhradecká nezisková organizace PROSTOR PRO.

Rozvod rodičů a závažné potíže v rodině, chudoba, šikana, návykové látky, psychické zdraví, sebepoškozování nebo obtížné vztahy ve vrstevnické skupině – to je jen zlomek témat, která běžně řeší pracovníci nízkoprahových zařízení pro děti a mládež ve větších městech. Stejné potíže přitom ale zažívají děti i v jakémkoliv menším městě nebo obci. Rozdíl je v tom, že pro ně je často včasná pomoc mnohem hůř dostupná. Pokud vůbec dostupná je.

Jednou z takových dospívajících je i sedmnáctiletá Lenka (jméno bylo změněno). Už dlouho se plácám v úzkostech. Máma měla rakovinu tlustého střeva a před 2 měsíci umřela. Je to těžký.... Příjezd mobilního klubu do našeho města, kde doteď nebyl nikdo, kdo by se mi nabídl pomoc, pro mě znamená možnost o tom s někým v klidu nerušeně pokecat a zvládat to.“

V Královéhradeckém kraji žije okolo 80 000 dětí, dospívajících a mladých lidí ve věku od 8 do 22 let. Nízkoprahové služby pro děti a dospívající, které mladým lidem pomáhají v obtížných situacích, byly však až do roku 2020 přístupné pouze v 9 větších městech, přičemž 2 z toho působí přímo v Hradci Králové. To znamená, že pro tisíce dětí nebyla případná odborná pomoc dostupná vůbec nebo jen velmi obtížně.

„Od roku 2018 jsme proto na základě vlastních analýz oslovili 15 vytipovaných měst a obcí, které téma rizikového dospívání řeší, s nabídkou spolupráce. Chtěli jsme přinést naše dlouholeté know-how terénní práce neboli streetworku i tam, kde zatím odborná pomoc chybí. V roce 2020 jsme díky spolupráci s Královéhradeckým krajem úspěšně zahájili práci s dospívajícími v Kostelci nad Orlicí a Třebechovicích pod Orebem a od letoška k nim přibyla i Česká Skalice a Úpice,“ vysvětluje zrod projektu David Petr, ředitel PROSTOR PRO.

Hlavním cílem je podle něj zajistit dostupnou pomoc i v těch částech kraje, kde na ni místní samospráva nemá v danou chvíli kapacitu a/nebo zkušenosti s tím, jak efektivně s ohroženými dospívajícími pracovat. Spolupráci s místními samosprávami si přitom David Petr pochvaluje: „Ve všech spolupracujících městech jsme se setkali s pozitivním přístupem vedení i úřadů. Cítím u nich chuť měnit věci k lepšímu a spolupráci rozvíjet. Výsledky se neobjeví ze dne na den, ale posun v práci s mladými je znát už teď.“

Pro terénní práci se v PROSTOR PRO rozhodli využít i jeden netradiční prostředek – mobilní nízkoprahový klub. „Je to dodávka přestavěná na pojízdný miniklub. Zprovoznili jsme ji hlavně díky našim dárcům. Umožňuje nám nabízet bezpečný prostor i tam, kde zatím stabilní zázemí pro pomoc chybí. Reagujeme tím na to, že mladí lidé hledají místo, kde mohou strávit čas v klidu a nerušeně. Neomezuje nás už počasí a jsme díky tomu i flexibilnější. Navíc je klub vyvedený ve stylu graffiti, takže skvěle poutá pozornost. Usnadňuje nám to první kontakt a budování vztahů s mladými klienty.“

Díky klubu využilo loni terénní pomoc PROSTOR PRO v menších městech 135 mladých lidí, a to i přes nutné přerušení setkávání, kdy se pomoc terénních pracovníků musela odehrávat online prostřednictvím sociálních sítí. Jen do začátku letních prázdnin přitom služba evidovala už 207 klientů.

Díky pozitivnímu ohlasu tak terénní služba v mobilním klubu pokračuje úspěšně dál a pomáhá zlepšovat situaci ohrožených dospívajících i mimo centrum kraje.

INFOBOX

Co je streetwork? Jde o metodu sociální práce na ulici, v parku, nádraží v tzn. přirozeném prostředí cílové skupiny. Cílovou skupinou jsou lidé, kteří potřebují sociální poradenství a pomoc. Metodu streetwork tvoří aktivní vyhledávací a kontaktní činnost zaměřená na jednotlivce i sociální skupiny. Jedná se tedy o vyhledávací, doprovodnou a mobilní sociální práci s nízkoprahovou nabídkou podpory a pomoci. Více ZDE.

PROSTOR PRO, o.p.s. pomáhá v Hradci Králové a v dalších 4 městech Královéhradeckého kraje dětem a mladým lidem v obtížných životních situacích. S preventivními programy působí také v mnoha školách po celém Královéhradeckém kraji. Rodinám s dětmi nabízí psychologické poradenství, podporu a vzdělávání. Provozuje rovněž rodinné centrum a program věnovaný seniorům.

Kontakt pro média:
Mgr. Marek Nagy, Ph.D.
PR a komunikace
nagy@prostorpro.cz
+420 731 650 999

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1