Podzimní zážitkový pobyt – Cesta vesmíru (VE SMÍR

19.11.2018

 Letošní podzimní prázdniny jsme klientům našeho nízkoprahového zařízení KLÍDEK zpříjemnili zážitkovým pobytem, který se konal v prostředí Orlických hor. Útočiště nám na 3 dny poskytla Horská chata Radost v Plasnici, Deštné v Orlických horách.

Podzimní zážitkový pobyt – Cesta vesmíru (VE SMÍR

Téma zážitkového pobytu se na první pohled týkalo vesmírného dobrodružství, nicméně tím opravdovým obsahem bylo CESTOVÁNÍ VE SMÍRU – cílem a vlastně i účelem bylo učit naše klienty i při překovávání nelehkých překážek udržet chladnou hlavu, vnímat každého člena výpravy, umět se povzbudit i  se v klidu domluvit a poradit si s řešením aktivit a úkolů, které jsme si pro ně připravili. Cílem bylo proměnit zkušenost na zážitek a naopak.

Skupina klientů byla různorodá, holky, kluci, ve věku 10 – 15 let, ze základní, ale i speciální školy. I proto jsme na začátku všichni stáli před úkolem nejprve najít společnou řeč, abychom misi společně zvládli a bez úhony a s novými radostnými pocity se vrátili za pár dní zpět. Pracovali jsme s pravidly, očekáváním klientů, seznamovali jsme se mezi sebou, hledali společné zájmy, schopnosti i dovednosti.

První den jsme končili adrenalinovou aktivitou Den Trifidů, kterou klienti následně velmi ocenili. Druhý den klienty čekalo „vesmírné“ dopoledne, kdy plnili různé úkoly – např. jsme je nechali  vytvořit i vlastní planetu, kde by fungovalo vše podle jejich představ. Za drobné úkoly získávali kousek mapy, která je dovedla na místo konání vesmírné mise. Místem byl kostel sv. Matouše. Posvátnost místa nám dovolila klientům zprostředkovat silný zážitek v podobě „tajemné cesty“ k získání motivačního poselství. Ta jsme pak společně rituálně četli a na jejich základě si klienti mohli napsat nějaké přání či vzkaz, které jsme v kostele ponechali. V závěru dne jsme klienty ocenili například i za překonání sebe sama, z kostela nás totiž čekala více než 6km štreka po tmě v poměrně nepříznivém počasí a všichni přežili.

Závěrečný den jsme posnídali na stromě, zkoušeli svůj pozorovací talent, vzájemně se pohoupali v síti, a kromě přechodu přes různé přírodní materiály, jsme chodili i přes sklo – zejména přechodem přes sklo jsme klientům chtěli zprostředkovat zážitek, že i zdánlivě nemožné věci se dají zvládnout, když se k nim postavíme čelem a zkusíme se, za podpory ostatních, do nich pustit.

Domů jsme se vrátili všichni, zase o kousek zkušenější, ale hlavně příjemně naladění a někteří i s novými kamarády.

Děkujeme Nadačnímu forndu Albert a Lesy ČR, díky jejichž podpoře se mohl pobyt uskutečnit.

 Gabča

O nás

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

12