Ve škole to vyřeším!

10.10.2022

Zahájili jsme streetwork v úpické škole. Děti se na nás mohou obracet přímo tam. Pomáháme jim se školní přípravou i s řešením dalších potíží. Špatné rodinné zázemí je nejčastější z nich.

Ve škole to vyřeším!

Sociální práce na školách je jasný trend. Covidová pandemie výrazně odhalila, jaké propasti zejí mezi žáky s dobrým zázemím a těmi, kteří takové štěstí v životě nemají. Proto jsme začali do naší práce zapojovat školy.

Během působení na ZŠ Bratří Čapků a ZŠ Lány jsme žákům pravidelně každý týden ve čtvrtek poskytovali za odborné spolupráce s metodičkami prevence pomoc a podporu. Řešíli jsme zde s nimi šikanu ze stran spolužáků, učitelů, pomáháli jim se zorientovat sami v sobě, aby tak dosáhli lepšího sebepoznání, a vedli jsme je k pozitivnímu sebepojetí a přijetí kladných společenských hodnot a norem. Také jsme s nimi často probírali asertivitu, jak se slušně a efektivně vyjadřovat k věcem, které je trápí a přejí si, aby se změnily. Pomáháli jsme jim si osvojit asertivní způsob jednání pomocí her.

Na obou školách je nám svěřen prostor, ve kterém smí naše služba působit, a klienti se zde na nás v hojných počtech obrací i s žádostmi pomoci s učební látkou, které nerozumí.

Pilotní fáze naší terénní práce na školách jasně potvrzuje zkušenosti z jiných míst v Česku - školní streetwork má velký potenciál. Sociální práce přímo ve školách pomáhá zachytit potíže včas a nabízí žákům podporu, na kterou pedagogičtí pracovníci už často nemají kapacitu a ani dostatek zkušeností. Jsme rádi, že jsme tuto novinku v naší práci mohli - i díky podpoře dárců - nastartovat a rozhodně plánujeme v ní pokračovat.

Projekt Ve škole to vyřeším! byl spolufinancován díky programu Vy rozhodujete, my pomáháme! ve spolupráci s Nadací Tesco a Nadací rozvoje občanské společnosti.

 

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1