Nikotinové sáčky jsou mezi dětmi trend. Bohužel nebezpečný

7.12.2022

Při práci v Kostelci nad Orlicí jsme se nedávno s dospívajícími věnovali aktuálnímu tématu "užívání" nikotinových sáčků. Co by o nich měli vědět rodiče, se dočtete v následujícím článku.

Nikotinové sáčky jsou mezi dětmi trend. Bohužel nebezpečný

Už jste o nich určitě slyšeli (a pokud ne, měli byste jako rodiče zpozornět). Nikotinové sáčky jsou mezi dětmi mimořádně populární, přitom je pro ně jejich užívání opravdu nebezpečné. Pojďme si stručně a přehledně ukázat, jak nikotinové sáčky fungují a co s tím můžou rodiče dělat.

V NZDM KLÍDEK, kde pracujeme s dětmi a mladými lidmi ve věku 6–22 let, se s tématem závislostí a experimentování s návykovými látkami často setkáváme. Závislosti jsou velmi široký pojem, někdo je závislý na cigaretách, jiný na počítačových hrách či mobilním telefonu, někdo třeba na nakupování či na sladkém. V poslední době pracovníci nízkoprahových služeb po celé ČR zaznamenali, že se ve zvýšené míře vyskytuje mezi dětmi nový trend – užívání nikotinových sáčků.

Co jsou nikotinové sáčky zač?

Nikotinové sáčky jsou sáčky bílé barvy a malé velikosti, které neobsahují tabák, ale přímo nikotin. Jedná se o značně škodlivý a návykový chemický výrobek. Nikotinové sáčky
se prodávají v kulatých plastových krabičkách připomínajících tvarem puk. Často má obal atraktivní barevný potisk. Cena za jeden “puk” je obvykle dosti podobná ceně za jednu krabičku cigaret a nikotinové sáčky jsou běžně dostupné v trafikách, na benzinových pumpách nebo na internetu, kde si je děti mohou celkem snadno objednat.

Proč jsou pro děti nebezpečné?

Sáčky se vkládají do úst, nejčastěji mezi dáseň a horní ret, a nechávají se obvykle 15–30 minut působit. Velmi brzy se dostavují první účinky, mezi něž spadá mravenčení, uvolnění, bolesti a motání hlavy a jiné. Riziko tkví v tom, že intenzita nikotinu se u jednotlivých výrobků liší. Vlivem užití sáčků s vysokým obsahem nikotinu může dojít až ke stavu bezvědomí a předávkování. Při užívání se mohou dostavovat psychické obtíže, úzkostné stavy, roztěkanost, silné bušení srdce, žaludeční nevolnosti, průjmy a další závažné zdravotní komplikace. V případě spolknutí sáčku hrozí otrava.

Co s tím můžete dělat?

Děti často nedokážou odhadnout míru rizika a nikotinové sáčky jsou pro ně především něco líbivého, co chtějí vyzkoušet. Různé ovocné příchutě, hezké pestrobarevné krabičky, to vše děti láká. Je důležité o tom s nimi mluvit, zjišťovat, zda se s tím ve svém okolí nebo přímo osobně setkaly a setkávají. Děti není žádoucí zastrašovat, vyhrožovat jim nebo dávat přísné zákazy či ultimáta. Mnohem lépe funguje partnerský přístup, kdy se s dětmi o problému mluví otevřeně. Tak se s nimi snažíme mluvit i my a naše zkušenost říká, že děti pak snáze na téma reagují a nebojí se ho vnímavě otevřít. To je zkrátka někdy to nejvíc, co je možné udělat: prostě s dětmi o věcech trpělivě mluvit a nezapomenout, že nutné je i naslouchat.

Infoleták od Laxus, z. ú. si můžete stáhnout ZDE.

Projekt terénní a ambulantní nízkoprahové práce s dětmi a dospívajícími v Kostelci nad Orlicí je podporován Nadací ŠKODA AUTO.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1