Nízkoprah nabízí klientům nově také pomoc s učením

2.11.2020

O tom, že přechod na distanční výuku není pro mnoho dětí ze sociálně-ekonomických důvodů snadný, se česká veřejnost mohla přesvědčit už na jaře. Nyní, po půl roce víme, že situace mnoha rodin a jejich dětí stále neuvyhovující. Proto nabízíme i pomoc v oblasti vzdělávání.

Nízkoprah nabízí klientům nově také pomoc s učením

O tom, že přechod na distanční výuku není pro mnoho dětí ze sociálně-ekonomických důvodů snadný, se česká veřejnost mohla přesvědčit už na jaře. Podle zjištění Člověka v tísni a mnoha dalších organizací odřízl přechod na "domácí školu" několik desítek českých dětí od možnosti se dále kvalitně vzdělávat, potkávat se alespoň virtuálně se svými spolužáky a získávat díky tomu větší šanci na osobní rozvoj, zvýšení sociálního kapitálu a v budoucnu třeba i na dobré zaměstnání.

Nyní, po půl roce víme, že i přes obětavou pomoc mnoha neziskových organizací, dobrovolníků a občanských iniciativ je situace mnoha rodin a jejich dětí stále neuvyhovující. V rodinách, které zápasí s příjmy, v početných rodinách a v rodinách, kde pro rodiče není vzdělání dlouhodobě prioritou uvízlo mnoho dětí v pasti odepřené možnosti se dál vzdělávat.

"Během října se na nás obrátily dvě rodiny s prosbou o pomoc při zajištění počítace pro školní výuku," komentuje situaci Gabriela Krásná z Programu podpory rodin SLUNEČNICE. Těmto rodinám nakonec díky našemu doporučení pomohla iniciativa Učíme online.

Nízkoprahový klub KLÍDEK zareagoval na ztíženou situaci svých dospívajících klientů nabídkou školní pomoci. "Připravili jsme pro naše klienty program pomoci se zvládáním školní výuky. Nabízíme jim díky nabídce dobrovolníků asistenci při plnění školních úkolů. Klienti také mohou využít naše prostory pro školní přípravu v klidném prostředí, půjčit si od nás na místě počítač nebo se připojit k wi-fi přes mobilní telefon, pokud jej používají k odesílání úkolů a stahování školních materiálů," přibližuje nabídku pomoci Gabriela Lepková, vedoucí NZDM KLÍDEK.

Zároveň však upozorňuje, že klienti nízkoprahové služby i v této době vyhledávají pomoc sociálních pracovníků především v oblasti psychického zvládání nouzového stavu, problémů v rodině i v mezilidských vztazích a podobně.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1