Dáváme teenagerům příležitost zažít úspěch

15.9.2022

Kostelecký skatepark přivítal na začátku září 2. ročník freestylových závodů pro mládež PRO STREET JAM Kostelec. 54 amatérských závodníků z Královéhradeckého kraje se utkalo v disciplínách scoot, bmx a skateboard. Kromě závodníků mohli návštěvníci sledovat i špičkové exhibice mistrů ČR v disciplíně scoot a bmx Šimona Hrdiny a Tomáše Berana, mistryně Evropy v bmx Ivety Miculyčové nebo profesionálního skatera Marka Čejchana. 

Dáváme teenagerům příležitost zažít úspěch

Akci pořádala jako součást svých sociálních programů pro mladé lidi nezisková organizace PROSTOR PRO z Hradce Králové, která v Kostelci nad Orlicí už třetím rokem působí. Položili jsme organizátorům Davidu Hladíkovi a Gabriele Lepkové několik otázek:  

Jak vás napadlo uspořádat zrovna závody ve skateparku? 

DH: Skatepark je u místních dospívajících oblíbeným místem. Kvalitní vybavení a vstup zdarma umožňují skaterům, bikerům i scooterům hodiny pilovat svoje triky, učit se trávit svůj volný čas po svém, bez vedení a dohledu dospělých. My jsme se rozhodli využít obliby skateparku nejprve pro svoji práci – je to jedno z míst, kde s  nízkoprahovou sociální službou KLÍDEK úspěšně kontaktujeme dospívající s nabídkou pomoci, pokud potřebují podpořit při zvládání nástrah dospívání. A po čase jsme si řekli, že dát místním šanci ukázat, na čem každý den makají a že v tom můžou být úspěšní, je dobrý základ veřejné akce pro mládež.  

Jak po loňském ročníku hodnotíte ten letošní? 

DH: Máme radost z rostoucího počtu účastníků, kteří už letos přijeli nejen z Kostelce a blízkého okolí, ale z celého kraje. Zároveň nás těší, že si akce rychle získala respekt i u špiček české skateparkové scény. A pozitivní ohlasy sbíráme také od veřejnosti, což je pro naši práci velmi důležité. Už teď přemýšlíme, jak udělat další ročník ještě zajímavější.  

Proč jsou pro vás ohlasy od veřejnosti tak důležité, když je to akce zaměřená na teenagery? 

GL: Pro nás není PRO STREET JAM ryze sportovní událostí. Naší prací je především pomáhat mladým projít dospíváním bez zbytečných pádů, jít vlastní cestou, a přitom neohrožovat sebe ani své okolí, podpořit je, pokud se ocitnou v obtížné životní situaci. PRO STREET JAM navíc dospělým ukazuje, co pro mladé zrovna skatepark znamená. Že je to pro ně také místo svobodného setkávání, ne nutně zašívárna ´flákačů´, jak to mnohdy veřejnost vnímá. Je proto úžasné sledovat, jak i děti, které to někdy nemají v dospívání lehké, zažívaly na akci veřejný úspěch a ocenění a jak se vzájemně podporují. To nám udělalo asi největší radost a myslím, že právě to na nich ocenili i dospělí.“  

A jak tedy závody dopadly v jednotlivých kategoriích? 

SKATE  

  1. Ondra Janovec 

BMX  

  1. Jakub Meloun 
  2. Tomáš Matyáš 
  3. Tomáš Borek 

SCOOT do 11 let  

  1. Vojtěch Trubač 
  2. Jonáš Jetenský 
  3. David Šafář 

SCOOT 12–13  let  

  1. Adam Broulík 
  2. Jakub Najman 
  3. Rudolf Klička 

SCOOT od 14 let  

  1. Viktor Kliment 
  2. Tomáš Prokopec 
  3. Šimon Zachař 

 Akce se koná s podporou Města Kostelec nad Orlicí, Nadace ŠKODA AUTO a Scootshop.cz. 

 

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1