Vrchlabí už ví, jak se ve městě daří mladým lidem. Díky nám.

30.10.2023

Zmapovali jsem situaci dospívajících v dalším z měst Královéhradeckého kraje. Každé má svá specifika, říká Gabriela Lepková

Vrchlabí už ví, jak se ve městě daří mladým lidem. Díky nám.

Po Hostinném, kde naše preventivní a sociální práce s ohroženo mládeží začala letos v srpnu, projevilo zájem o naše zkušenosti také město Vrchlabí. Ve spolupráci s Královéhradeckým krajem nás pověřilo zmapováním života, postojů a názorů dětí a dospívajících, kteří ve Vrchlabí vyrůstají.

Výsledky tříměsíčního monitoringu v ulicích, ve školských zařízeních, rozhovorů s žáky, učiteli, sociálními pracovníky, policisty, kolegy ze souvisejících služeb a zpracování dotazníkových šetření představila vedoucí projektového týmu, Gabriela Lepková, odborná ředitelka PROSTOR PRO na setkání se zástupci rady města, sociálního odboru a mnoha dalších místních institucí a organizací.

„Situace dospívajících v menších městech je si v mnoha ohledech podobná. Například tím, že je zde často méně možností trávení volného času a také samozřejmě snížená dostupnost odborných služeb, jako je například NZDM. Tím se liší od větších měst. Mnoho menších měst má ale také svá specifika. Ve Vrchlabí to byla reakce mladých lidí na přítomnost lidí bez domova,“ komentuje zjištění Gabriela Lepková.

Součástí prezentované padésátistránkové monitorovací zprávy bylo kromě základních zjištění také sada několika doporučení. Ty doporučují rozvíjet vybraná opatření, která už město používá, a také navrhují, jak reagovat na vybraná potenciální rizika a zjištěné potíže, se kterými se mladí lidé ve Vrchlabí potýkají.

"Považujeme za důležité, že se představitelé města zajímají o to, jak se v něm mladým lidem žije, s čím jsou spokojeni a co je trápí. Jsou to reálná data, žádné dohady ´o nich bez nich´. To umožňuje cíleně reagovat na potřeby a potíže mladých lidí a dyzajnovat řešení a obrazně i město samo tak, aby se v něm dobře cítila i tato početná skupina obyvatel. V tom máme, myslím, jako dospělí k dětem v dospívání dluh. Naše města na jejich skutečné potřeby nejsou takříkajíc stavěná. Tohle je důležitý krok ke změně a je třeba ocenit zástupce Vrchlabí, že o takovou změnu usilují," uzavírá Gabriela Lepková.

Líbí se Vám naše práce s dospívajícími v menších městech?  

Podpořte ji v naší kampani #davamprostor – bezpečně online darem na Darujme.cz. Pomůžete dětem neztratit se v dospívání.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1