Dvě akce KLÍDKU v Kostelci

20.11.2023

Být vidět ve veřejném prostoru a nabízet smysluplné trávení volného času je vhodná a přirozená součást prevence i sociální práce s dospívajícími. Stojí to čas i peníze. Ale stojí to za to! 

Dvě akce KLÍDKU v Kostelci

„Být vidět ve veřejném prostoru a nabízet smysluplné trávení volného času je vhodná a přirozená součást prevence i sociální práce s dospívajícími. Zvyšujeme tím šance, že v případě potíží nebudou mít teenageři problém říct si o pomoc,“ říká David Hladík, vedoucí kosteleckého týmu nízkoprahové zařízení pro děti a mládež KLÍDEK Kostelec.

Také v letošním roce kostelečtí KLÍDKAŘI kromě své práce v klubu v Komunitním centru a v ulicích města připravili pro děti a dospívající 2 mimořádné akce: tradiční PRO STREET JAM ve skateparku a k tomu navrch jeden venkovní workshop věnovaný fenoménu legálního a nelegálního graffiti. Obě přinesly účastníkům nejen zábavu a měření sil, ale také cenné informace a jistotu, že v případě teenagerských trablů vědí, kam se s důvěrou vydat pro radu či pomoc.

Hned na začátku prázdnin zaplnily kostelecký skatepark již tradiční freestylové závody scooterů, skejťáků a bmxářů PRO STREET JAM Kostelec, tentokrát s pořadovým číslem tři. V porotě opět zasedla esa české skateparkové scény v čele s mistryní světa Ivetou Miculyčovou. Celkem 39 závodnic a závodníků od těch opravdu nejmenších až po pravidelné účastníky si vyzkoušelo před početným publikem, jak zvládnou svoje triky a přirozenou nervozitu. Porotci přitom nejen hodnotili, ale také mocně povzbuzovali a motivovali závodníky k tomu, aby se všichni bez rozdílu nebáli předvést to nejlepší a zároveň se nebáli udělat chybu, která ke sportu i k životu přirozeně patří.
Akce kromě samotných závodů nabídla i tvůrčí dílničky, další herní aktivity, hudbu a chutné občerstvení. Drobný výtěžek s prodeje triček a mikin PRO STREET JAM Kostelec stejně jako dobrovolné vstupné podpořily další aktivity KLÍDKU v Kostelci.

Na konec října připravili KLÍDKAŘI ve spolupráci se sociálním odborem města Kostelce nad Orlicí preventivní workshop věnovaný tématu graffiti. Reagovali tak na opakující se nelegální sprejování po budovách v Kostelci. Na zahradě Komunitního centra nabídli mladým lidem možnost sprejovat legálně, vyzkoušet si své kreativní schopnosti a dozvědět se zajímavosti o legálním sprejování pod vedením zkušeného streetartového umělce Petra Lenfelda, autora legálního graffiti přímo v Kostelci. Kromě zajímavé přednášky a diskuse o sprejerské subkultuře, možnostech legálního graffiti, postizích a škodách při nelegálním sprejování na děti čekala také tvorba šablon a jako zlatá tečka také tvorba společného graffiti piecu NZDM KLÍDEK.

Obě akce proběhly za finanční grantové podpory Města Kostelec nad Orlicí.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1