Rozhovor: Každý potřebuje ve svém životě cítit oporu

30.11.2021

Petr a Markéta pracují už téměř rok s ohroženými dětmi v Úpici. Jak vidí svou práci, čemu se nejčastěji věnují a co pro děti ještě letos chystají? Přečtěte si krátký rozhovor.

Rozhovor: Každý potřebuje ve svém životě cítit oporu

„Prostor pro nás terénní sociální pracovníky z nízkoprahového zařízení pro děti a mládež KLÍDEK je venku, tady v ulicích Úpice. Snažíme se k tomu svou prací přispívat“ říkají Markéta Schejbalová a Petr Vrběcký z organizace PROSTOR PRO. Oba od jara pracují v Úpici s dětmi a dospívajícími. V ulicích je poznáte podle velkého batohu, dobré nálady a intenzivního kontaktu s dětmi, dospívajícími i mladými dospělými. A také podle mobilního klubu GARÁŽ – barevně posprejované dodávky, kterou dvakrát týdně do Úpice přivážejí. Jak Markéta s Petrem hodnotí uplynulý rok práce v Úpici a co plánují se svými klienty dál?

Co je ten základní motiv a smysl Vaší práce v Úpici?

MS: Záleží nám na tom, aby se v Úpici žilo dobře všem generacím, a vzít to za dobrý konec je důležitý začátek. My napřímo pracujeme s dětmi a mladými od 6 do 22 let, protože víme jistě, že to má smysl. Pomáhá to totiž nejen jim, ale vlastně celému místu, kde žijí. Všichni v životě vycházíme z toho, jaké zkušenost jsme v dětství a dospívání získali v rodině, s přáteli, ve škole, ale ne všichni máme jako děti štěstí na stejné startovací podmínky. Proto se snažíme všem, kterým v životě něco zásadního chybí, nabídnout podporu. Aby i tyhle děti neztratily hned na začátku šanci na normální, spokojený život.

Co hlavně jste v prvním roce v Úpici dětem nabízeli?

PV: Letos se naše práce točila kolem pomoci s přípravou do školy a užší spolupráce se školami. A taky kolem smysluplného trávení volného času. Pracovat s dětmi zrovna na tomto je mimo jiné skvělý způsob, jak předcházet chudobě, vyloučení, vandalismu, kriminalitě a dalším problémům. Dospívání v ulicích k tomu svádí, my učíme děti využívat čas ohleduplněji. Spolupracovali jsme dost se sociálním odborem a propojovali se s jinými službami. Pomáhali jsme řešit osobní potíže a zvládat třeba těžkou situaci v rodině. Když už bylo potřeba odborníka, pomohli jsme ho dětem kontaktovat.

Z čeho jste měli vy i úpické děti největší radost?

MS: Vnímáme jako důležité se cítit v Úpici příjemně a bezpečně. Proto jsme se s dětmi připojili k akci Ukliďme Česko a uklízeli odpadky.  Taky jsme vysazovali květiny a zkrášlili okolí policejní služebny. Vyrazili jsme na poznávačku okolní přírody. V mobilním klubu jsme promítali film a vyráběli antistresové balónky. Nezapomněli jsme ani na pohyb. Jeli jsme na cyklovýlet nebo uspořádali cvičení na workoutovém hřišti s panem starostou Hronem, to se dětem moc líbilo.

Jak mladí reagují na mobilní klub? Je to atrakce?

MS: Veliká (smích). Nám ale hodně prakticky pomáhá – děti v něm často píšou úkoly a my jim pomáháme zvládat školní povinnosti. Nabízí také prostor, kde se dá v klidu mluvit o potížích, které děti řeší. Ale využíváme ho i pro volný čas, například na promítání filmů nebo hraní deskovek, které si s sebou vozíme.

Stihnete ještě nějakou akci do konce letošního roku?

PV: Na listopad jsme dohodli exkurzi ve výrobě BP Lumen, aby děti viděly, jak se dělá poctivá práce od píky. Vydáme se i do městské knihovny, abychom podpořili u mladých chuť a vůli k sebevzdělávání. A v prosinci uspořádáme s dětmi pečení na Společné Vánoce – komunitní akci pro všechny Úpické, kterou plánujeme na 15. prosince od 16 hodin v parku u pošty. Snad se nám podaří zapojit i místní školy. Advent je čas soucitu a pokory, moc se na to těšíme a všechny zveme na vánoční punč!

Líbí se Vám naše práce s dospívajícími v menších městech? Podpořte ji v naší kampani #davamprostor - bezpečně online darem na Darujme.cz. Pomůžete dětem neztratit se v dospívání.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1