Legální sprejování a halloween v KLÍDKU

9.11.2022

Nelegální sprejování trápí nejspíš každé město. Jak na tématu pracujeme s mladými lidmi v Kostelci nad Orlicí?

Legální sprejování a halloween v KLÍDKU

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež KLÍDEK pořádá v rámci úterních klubů jednou měsíčně tematické odpoledne. V úterý 25. 10. se v klubu v Komunitním centru stalo tématem sprejování – konal se tu preventivní graffiti workshop.

Pro děti a mladé je graffiti lákavou aktivitou. Riziko tkví v tom, že si spousta mladých k vyzkoušení sprejování vybírá vagóny, stěny rodinných domů či institucí, městské lavičky apod. Protože víme, že se daný jev začal v Kostelci aktuálně vyskytovat ve zvýšené míře, rozhodli jsme se na problém nelegálního sprejování reagovat a uspořádali jsme pro naše klienty preventivní a informační akci právě na toto téma.

Na zahradě Komunitního centra si mladí účastníci „dílny“ mohli vyzkoušet sprejování na sololitové desky a kreativně se vyjádřit, aniž by se dostaly do křížku se zákonem. Během celé akce jsme je opakovaně informovali nejen o možnostech, ale také o rizicích graffiti: např. kde jsou legální plochy pro sprejování v rámci Královéhradeckého kraje, jaké postihy a tresty jim případně hrozí za nelegální sprejování a o jaké trestné činy se jedná.

Akci navštívilo 41 dětí a dospívajících, kteří pozorně vstřebávali informace a nadšeně tvořili svá veřejná výtvarná díla. A protože se blížil strašidelný halloween, připravili jsme zároveň uvnitř klubu pro všechny i další tvořivou aktivitu – vyřezávání dýní. Všichni se tak měli možnost vyzkoušet své dovednosti, díky kterým během odpoledne vznikla krásná výtvarná i rukodělná díla.

Reakce na akci jsme dostali jednoznačně pozitivní, a proto bychom my i naši klienti rádi akci někdy v budoucnu zopakovali. S tématem ne/legálního chování ve veřejném prostoru budeme průběžně pracovat i nadále, abychom pomohli podobným incidentům předcházet. Už v prosinci pak čeká děti další, tentokrát vánočně laděný klub.

Akce proběhla za podpory města Kostelec nad Orlicí a Nadace ŠKODA AUTO.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1