Co mě hodí do KLÍDKU? Prevence, zájem okolí a dostupná pomoc.

25.9.2023

V září jsme v Hradci Králové uspořádali první ročník Festivalu duševního zdraví pro děti a mládež 

Co mě hodí do KLÍDKU? Prevence, zájem okolí a dostupná pomoc.

Situace je bez nadsázky alarmující. Až polovina českých školáků vykazuje potíže v oblasti duševního zdraví. Naše zkušenost ze škol, z klubů a terénní práce v ulicích i online to potvrzují. Proto už delší době pracujeme na tom, abychom školákům pomohli.  

V září jsme uspořádali v Hradci Králové první ročník Festivalu duševního zdraví pro děti a mládež. Ten nabídl školám i školákům pomocnou ruku přávě v oblasti duševního zdraví.  

“Duševní zdraví obecně bylo v Česku stigmatizovaným a často i bagatelizovaným tématem. Poslední roky nám ale například u dětí ukazují úplnou epidemii duševních potíží. Při práci s mladými lidmi nárůst potíží vnímáme již delší dobu a teď naše data potvrzuje i rozsáhlý celorepublikový výzkum,” vysvětluje pozadí vzniku nápadu na tematický festival pro mládež odborná ředitelka PROSTOR PRO, Gabriela Lepková. 

Podle dat ze zmiňované výzkumu víc než 50 % žáků devátých tříd v ČR projevuje známky zhoršeného well-beingu. 30 % z nich projevilo znaky, které ukazují na středně těžké až těžké úzkosti. Odborná pomoc by podle autorů výzkumu prospěla téměř každému třetímu žákovi. 

“Veřejný celodenní festival v Sukových sadech je naším příspěvkem, jak téma v Hradci Králové otevírat. Chtěli jsme mimo jiné připomenout, že bez systematického zájmu, kvalitní podpůrné sítě prevence a dostupné pomoci potíže mladých lidí nezmizí. I proto jsme na festival pozvaly zejména školy a školská zařízení,” přibližuje smysl akce její koordinátorka Liya Ubilava z NZDM KLÍDEK Hradec Králové. 

Pestrý program akce nabídl několika stovkám školáků a jejich učitelům pestrý zážitkový program, který ve spolupráci s námi nabízeli organizace specializující se na téma duševního zdraví. Školáci tak mohli bezpečně sdílet své potíže a za pomoci odborníků se učili, jak na psychohygienu a co dělat, když se jejich duševní vztah i navzdory vlastnímu úsilí zhoršuje. 

Záštitu nad festivalem převzala Rada Statutárního města Hradec Králové a účastníky festivalu přímo na místě pozdravila i primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová. 

 

Festival Co mě hodí do KLÍDKU finančně podpořilo Statutární město Hradec Králové. 

 

Za podporu naší práce s ohroženými dětmi děkujeme také našim firemním a individuálním dárcům. 

Líbí se Vám naše práce s dospívajícími v menších městech?  

Podpořte ji v naší kampani #davamprostor – bezpečně online darem na Darujme.cz. Pomůžete dětem neztratit se v dospívání. 

 

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1