Až 3 týmy denně. Tak vypadal rekordní rok práce ve školách

10.12.2021

Když jsme ke konci roku sčítali, s kolika školáky se v letošním roce potkali naši lektoři a odborní pracovníci prevence, nevěřili jsme vlastním očím. Jeden čas vyjížděly z naší centrály i 3 týmy denně.

Až 3 týmy denně. Tak vypadal rekordní rok práce ve školách

Na poslední dva roky budou možná s největší trpkostí vzpomínat čeští školáci. Tisíce z nich ztratily prakticky kontakt se vzděláváním, další desítky tisíc se potýkají s psychickými potížemi a mnoho z nich zažilo pocity ještě většího vyloučení než doposud. Návrat takových dětí do kolektivů a každodenního rytmu škol je proto často velice náročný.  Potvrzují to nejen naši lektoři a odborníci z preventivních programů SPIRÁLA, ale i terénní pracovníci nízkoprahových služeb pro dospívající. Mnoho škol se na to snaží reagovat.

„Zájem škol o preventivní práci s jejich žáky byl zejména v druhé polovině letošního roku až extrémní. Na jednu stranu nás samozřejmě těší, že mnoho škol se snaží o svoje žáky pečovat a nezametá potíže pod koberec, na druhou stranu to ale ukazuje, že dopad zavřených škol na duševní zdraví dětí byl v mnoha případech opravdu velký,“ říká Veronika Dolečková, vedoucí našich preventivních programů SPIRÁLA.

Právě téma duševního zdraví je podle ní v těchto měsících čím dál častější „zakázkou“, se kterou se na ni školy obracejí. Zájem je přitom takový, že se program SPIRÁLA ocitl na hraně svých kapacit. „Už jsme bohužel nuceni zvažovat i odmítnutí dalších zájemců z řad škol. Náš tým absolvoval jen v listopadu okolo 50 výjezdů. Někdy vyrážely i 3 týmy v jeden den.“

Přestože tedy mnoho škol ještě na jaře omezovalo většinu mimovýukových aktivit a preventivní programy se do škol nedostávaly, končíme letošní kalendářní rok s nečekaně vysokými statistikami. "Konečná čísla může ještě ovlivnit případné uzavírání tříd a škol v důsledku pandemie. Ale předběžné odhady ukazují, že rok 2021 zakončíme s výsledkem více než 2000 školáků, přes 150 setkání s více než 50 třídami ze 16 škol. Jasno bude 21. prosince, kdy nás čeká poslední cesta za prevencí," uzavírá Veronika Dolečková.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1