Hradecký PRO STREET JAM reaguje na fenomén teenagerské agrese a násilí

10.9.2020

Desítky lajků u instagramového videa z brutálního napadení vrstevníka, hromadné rvačky organizované přes facebook, zásahy policie – to není víkendová momentka ze života fotbalových chuligánů, ale čím dál častější realita mnoha dospívajících. Ty z Hradce Králové nevyjímaje. Jedním ze způsobů, jak teenagery s prevencí násilí oslovit, je i veřejná akce PRO STREET JAM. Její 14. ročník se letos v Prostor pro svým obsahem zaměří více právě na fenomén agrese mezi dospívajícími. 

Hradecký PRO STREET JAM reaguje na fenomén teenagerské agrese a násilí

Desítky lajků u instagramového videa z brutálního napadení vrstevníka, hromadné rvačky organizované přes facebook, zásahy policie – to není víkendová momentka ze života fotbalových chuligánů, ale čím dál častější realita mnoha dospívajících. Ty z Hradce Králové nevyjímaje.

"S vzrůstající agresí a hromadnými bitkami mezi vrstevníky se v posledních letech setkáváme čím dál častěji. Je to jeden z průvodních jevů rozvoje sociálních sítí, o kterém se zatím tolik nemluví," potvrzuje znepokojivý trend Gabriela Lepková z nízkoprahového zařízení pro děti a mládež KLÍDEK, fungujícího pod hlavičkou organizace Prostor pro v hradeckých Malšovicích a od letošního ledna také v Třebechovicích pod Orebem a Kostelci nad Orlicí. "Důvodů je spousta: agrese z rodiny, hledání místa v partě, vyřizování účtů, ale také přirozené učení se zacházet s vlastní silou. Začali jsem se na agresivitu u dětí více zaměřovat, iniciovali jsme vznik pracovní skupiny za účasti města a dalších organizací. A stále hledáme cesty, jak dospívajícími pomoct toto riziko zvládnout a redukovat".

Jedním ze způsobů, jak teenagery s prevencí násilí oslovit, je i veřejná akce PRO STREET JAM. Její 14. ročník se letos v Prostor pro svým obsahem zaměří více právě na fenomén agrese mezi dospívajícími. "Zařadili jsme letos do programu kromě motivačních vystoupení a besed s populárními rapery také workshopy věnované bojovým sportům a BMX exhibici. Ukážeme mladým, jak se dá se silou, energií a agresí pracovat jinak. V jejich prospěch, s určitým cílem a pravidly," vysvětluje Václav Chytil, koordinátor akce PRO STREET JAM.

Součástí programu je také zapojení samotných dospívajících jako vystupujících – např. vedením výtvarného workshopu, workshopu legálního graffiti, fotoreportingem akce atd.

Program:

14:00 – začne hrát DJ, budou připraveny workshopy – výroba placek, tvorba graffiti, dále chill-out zóna s deskovými hrami, frisbee, fotbálky, žonglovadla, trampolína, fotokoutek a mobilní klub
14:30 A-TEAM – taneční vystoupení
15:00 – Bojové sporty – workshop Jakub Krofta
16:00 BMX Dominik Nekolný – exhibice dvojnásobného mistra světa
16:30 – Jay Diesel – vystoupení a poté workshop
17:00 – 19:00 Indoor box  – workshop Adam Pirner
17:30 – STEIN27 – vystoupení a poté workshop
19:30KONEC AKCE
Akcí budou provázet moderátor Tomáš Jireček a DJ Kapitán Takypán.

PRO STREET JAM se koná v pátek 11. září 2020 od 14:00 do 19:30 v areálu PROSTOR PRO, o.p.s., Čajkovského 1861.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1