Psycholog na telefonu, rozvoz jídla seniorům a domácí úkoly přes facebook. Takhle teď pomáháme.

8.4.2020

V PROSTOR PRO jsme už 20 let zvyklí pomáhat s řešením obtížných životních situací zejména hradeckým dětem a dospívajícím. V posledních dvou letech jsme ale rozšířili své služby i o podporu rodičů a také seniorů. A to se teď v situace "koronakrize" dost hodí.  

Psycholog na telefonu, rozvoz jídla seniorům a domácí úkoly přes facebook. Takhle teď pomáháme.

"Ušili jsme 160 roušek, něco pro fakultní nemocnici, něco pro chráněné bydlení, zbytek pro zaměstnance a samozřejmě pro naše klienty. Ale snažíme se pomáhat hlavně tím, v čem jsme opravdu profesionálové - naším posláním je pomáhat lidem zvládnout těžké životní situace. Rouškou to může začít, ale rozhodně to tím pro nás nekončí," říká David Petr, ředitel PROSTOR PRO. 

Okamžitě po uzavření škol jsme začali v PROSTOR PRO pomáhat dětem a dospívajícím ještě výrazněji online. Přesunuli jsme volné kapacity na sociální sítě a začali řešit potíže mladých také po telefonu. “Vysvětlujeme jim situaci, pomáháme jim poradit si s nuceným pobytem doma, zvládat školu a základní psychohygienu a samozřejmě nabízíme podporu ve spoustě věcí, které jsme předtím řešili tváří v tvář. Ty s nouzovým stavem rozhodně nezmizely," shrnuje Gabriela Lepková z nízkoprahového programu KLÍDEK.  

Nově jsme kromě toho nabídli pomoc i školám, se kterými spolupracuje v oblasti prevence. "Pro jejich žáky jsme zřídili speciální účet na facebooku SPIRÁLA Prostor Pro a instagramu spirála_prostorpro, kde si s námi mohou popovídat, jak zvládají domácí karanténu, nebo se poradit s úkoly. Pro učitele jsme navíc připravili “pomůcku”, jak děti na dálku podpořit," doplňuje ji Petra Popelková, která v PROSTOR PRO vede preventivní programy SPIRÁLA.  

Zvládnout těžké situace domácí izolace pomáhají rodičům také dva “naši” psychologové na telefonu. "Pokud rodiče řeší věci jako psychické potíže nebo konfliktní situace, výchovné potíže u dětí, obavy své i svých dětí nebo třeba tlak související s přechodem dětí na vzdělávání doma, určitě se na nás mohou obrátit, obratem je spojíme s našimi odborníky," nabízí pomoc Gabriela Krásná, koordinátorka programu podpory rodin SLUNEČNICE. 

Pomoc seniorům se v Česku rozběhla jako jedna z prvních. My jsme z kapacitních důvodů nabídli pomoc především klientům našeho klubu pro seniory DŘEVĚNKA. Ukazuje se ale, že nákupy a donáška léků je skoro to nejmenší. "To, co často seniorům chybí mnohem víc, je kontakt. Potřebují si popovídat, sdílet své obavy. Proto s nimi hodně telefonujeme a poskytujeme jim kromě materiální pomoci i podporu psychickou," upozorňuje koordinátorka pomoci seniorům, Adéla Břeštovská. 

Pravidelný program Rodinného centra jsme museli v PROSTOR PRO uzavřít hned s počátkem pandemie. "Od tohoto týdne jsme však spustili alespoň krátké videolekce dopoledního programu pro rodiče s dětmi, abychom našim klientům nabídli odreagování, možnost udržovat vzájemný kontakt ve skupině a sdílet svoje tipy a zážitky," doplňuje Břeštovská.  

"Řada z nás navíc pomáhá také ve volném čase dobrovolnicky ve spolupráci s jinými organizacemi nebo s úřady města. Teď se nám zkrátka dlouholeté zkušenosti s pomocí ohroženým lidem hodí," uzavírá David Petr. 

Přehled aktuálních služeb a možností podpory je k dispozici na webu www.prostorpro.cz a novinky také zveřejňujeme na facebooku a instagramu

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1