PROSTOR PRO letos slaví 20 let svého působení v Hradci Králové

24.3.2020

„Myslím, že se nám povedlo něco skvělého a velmi užitečného, a to vybudovat nekomerční, bezpečné a přívětivé místo." Už dvacet let se na adrese Čajkovského 1861 mezi zahrádkami každý den odehrávají příběhy dětí, mladých lidí a rodin. Díky lidem z organizace PROSTOR PRO mají tyto příběhy vypravěče. Kousky odvyprávěli také Simona Zatloukalová, Gabriela Lepková a David Petr.

PROSTOR PRO letos slaví 20 let svého působení v Hradci Králové

Už dvacet let se na adrese Čajkovského 1861 mezi zahrádkami každý den odehrávají příběhy dětí, mladých lidí a rodin. Díky lidem z organizace PROSTOR PRO mají tyto příběhy vypravěče. A ti – jako správní vypravěči – hrdiny těchto příběhů s porozuměním jednotlivými kapitolami života provázejí.

Před dvaceti lety ještě žádná konkrétní služba neexistovala. „Existovala jen představa zakladatele organizace Tomáše Langra o místu, kam by mohly děti docházet ve volném čase za zábavou a za tím, aby se něco naučily,“ vzpomíná Simona Zatloukalová, která pracovala jako vedoucí NZDM KLÍDEK, prvního z programů PROSTOR PRO. Záhy po založení přicházely nápady a vize, už tu byla první vlaštovka KLÍDKU a s ní i slova jako sociální práce, odbornost a nízkoprahová služba. „Myslím, že se nám povedlo něco skvělého a velmi užitečného, a to vybudovat nekomerční, bezpečné a přívětivé místo. Nejdříve především pro děti a mladé lidi – vím, že řadě z nich jsme pomohli, ať už jako průvodci jejich dospíváním, se kterými si mohli popovídat o čemkoliv, nebo jako odborníci, na které se obraceli, když řešili náročné situace,“ doplňuje Simona Zatloukalová.

KLÍDEK od svého založení prošel vývojem a nyní jako nízkoprahový klub pro děti a mládež drží krok s nejnovějšími trendy na poli sociální práce. Dokazují to vysoká hodnocení profesních auditů i zpětné vazby od samotných klientů. Z KLÍDKU se stala sociální služba, kde profesionálové pomáhají dětem a dospívajícím v nesnázích. Duch místa volnočasového centra ale také zůstal. Skrze fotbálek, Nintendo Wii, hudbu nebo deskové hry se pracovníci dozvídají o nejrůznějších životních trablech. „Teenageři v KLÍDKU hledají úplně obyčejné věci – místo, kde se cítí bezpečně, mají se komu svěřit, chodí si pro ocenění, vlastně hledají nějaký funkční, bezpečný vztah. Někteří si přijdou odpočinout od toho všeho, co doma, ve škole, venku musí snášet a nevyhovuje jim to, někteří touží po hranicích, i když to samozřejmě takhle nikdy nepojmenují,“ říká Gabriela Lepková, vedoucí nízkoprahových programů, která v KLÍDKU pracuje desátým rokem.

KLÍDEK byl první službou organizace, ale nezůstal jedinou. David Petr, současný ředitel organizace, v ní pracuje od úplných počátků: „Na začátku jsme byli parta mladých lidí, kteří chtěli pomáhat a nabízet zajímavé, nekomerční alternativy dospívání. Hlavně pro ty, kteří byli různě na okraji. Dnes jsme profesionální organizace, která pracuje a pomáhá ve 3 městech a také na 20 školách v celém našem kraji. Poslání a zaujetí přitom zůstává stejné.“

V roce 2008 přibylo mateřské – později rodinné – centrum, krátce po něm preventivní programy pro školy, v nedávných letech program podpory rodin a také klub pro seniory. „Hledali jsme cesty, učili se za pochodu. Něco časem zaniklo, něco nového se objevilo. Díky tomu jsme nasbírali za těch 20 let cenné zkušenosti,“ popisuje David Petr dynamiku organizace.

Jako podstatné vidí, že PROSTOR PRO stále dokáže pružně reagovat na změny potíží a potřeb lidí, kterým pomáhá. „Jsme neziskovka, nemusíme čekat na pokyny shora, ale naopak můžeme být první, kdo ví, co se děje, a proto zasáhne. Prostě vnímáme svět kolem nás a pomáháme svému okolí podle jeho aktuálních potřeb. Zároveň se držíme toho, co umíme – při rozvoji navazujeme vždy na naši dosavadní práci. Tou zůstává prevence, volný čas, fungování rodin, posilování lidí tak, aby nezůstali na okraji, mimo společnost.“ Nyní proto PROSTOR PRO provozuje šest souvisejících služeb, kde najdou pomoc a podporu děti a dospívající, školáci a jejich učitelé, rodiny s dětmi a nejnověji i hradečtí senioři. Cílem je, aby nikdo nezůstával na svoje potíže sám a bez pomoci.

Ke dvacetiletému výročí patří bilancování. Ve službě jako KLÍDEK je to především zamyšlení nad chováním dětí a dospívajících v minulosti a nyní. Co by se stalo, kdyby se dnešní pracovníci ocitli v KLÍDKU před dvaceti lety? Měli by to jednodušší, protože děti dřív byly slušnější a zodpovědnější? „Teenageři jsou dnes ve své podstatě stejní jako před lety. Možná řeší trochu jiné věci – protože svět nabízí nové věci i nové možnosti, jak situace řešit. Ale stále se setkávám s dětmi a mladými lidmi, kteří vlastně touží po naplnění nějakých svých potřeb, které nedostávají od svého okolí,“ říká Gabriela Lepková a vyvrací tak častou představu o tom, že nastupující generace se chová výrazně hůř.

Dvacetileté výročí tak PROSTOR PRO slaví za situace 100% nárůstu klientů KLÍDKU oproti předchozím letům a nárůstu zájmu o pomoc ve školách i v rodinách. Potřeba „pomoct s dospíváním“ je velká, zejména mezi mladými lidmi samotnými. „Tohle číslo ukazuje, že práce s teenagery je potřebná a dopadá na úrodnou půdu. Zároveň nás zavazuje k poskytování kvalitních a profesionálních služeb, případně k jejich rozšiřování,“ říká Gabriela Lepková. I proto se na přelomu roku KLÍDEK rozrostl o mobilní klub, který vyjíždí i za hranice města Hradec Králové, aby pomáhal v Třebechovicích nad Labem a Kostelcem nad Orlicí.

„Chci poděkovat všem, kteří nás během těch 20 let podporovali – jako naši dárci, dobrovolníci, rádci nebo ambasadoři. Také jim patří dík za to, že můžeme dál naplňovat naši vizi a naše poslání. Jsme moc rádi, že nejen naši klienti, ale ani my na to nezůstáváme sami,“ uzavírá ohlédnutí David Petr.

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1