10 tipů pro rodiče na mateřské

19.6.2019

Naše Rodinné centrum POHODA nabízí kromě volnočasových aktivit pro všechny generace také odborné přednášky, rodinné poradenství a veřejné akce. Podporujeme rodiče, kteří jsou na mateřské a rodičovské dovolené, aby neztratili, při té vší péči o dítě, zájem o sebe a své zájmy. Díky poradcům a psychologům, kteří s námi spolupracují, se cítí informovaní a v oblasti rodičovství v pohodě.

10 tipů pro rodiče na mateřské

Sepsali jsme pro vás i s trochou nadsázky desatero rad a tipů:

Co dělat, abyste doma na mateřské/rodičovské nevyhořeli?

  • Denně si udělejte čas jen pro sebe.

Stačí i půl hodiny, kdy si dáte vanu, přečtete knížku nebo si sednete s kávou na zahradu. Zasloužíte si to!

  • Buďte v kontaktu s dalšími rodiči na mateřské/rodičovské.

Pomůže vám to udržet si nadhled. Opravdu vaše dítě není jediné, co ochutná, na co přijde, budí se každou hodinu nebo odmítá jíst špenát J Můžete si předávat zkušenosti a vzájemně se podporovat. Pokud ve vašem okolí nikoho nemáte, zapište se na volnočasové aktivity v blízkém rodinném centru, tam se přirozeně seznámíte a děti se tam učí být v kolektivu.

  • Myslete pozitivně.

Jste unavená a čisté kalhoty vám vydrží jen pár minut? Bude líp! Humor a nadhled vám pomohou překonat to nejtěžší období. Představte si, že jste na misi, kde mají přežít všichni.

  • Pohyb a zdravý životní styl jsou dobré nejen pro tělo, ale i psychiku.

Při sportu a fyzické aktivitě se uvolňují endorfiny. Ty umí právě tak jako narkotika blokovat bolest a umí také vyvolávat enormní pocity blaha, které vyčistí hlavu od starostí a stresu. Po plavání, běhání nebo zumbě můžete vidět nová řešení a budete se cítit skvěle.

  • Vzdělávejte se a rozvíjejte.

Celý svět se najednou točí kolem miminka a vy jste znalí v otázkách příkrmů, vhodných botiček a montessori her? Ale už nevíte, jak se řekne anglicky „přestoupit na metro“ a zapomínáte vyjmenovaná slova, protože jste za poslední dobu napsali leda nákupní seznam? Nejste v tom sami. Ačkoli je péče o dítě náročná, nezapomínejte na sebe a svůj rozvoj. Až se vrátíte do práce, každá znalost navíc a vyšší sebevědomí vám bude ku prospěchu.

  • Nedávejte velkou váhu informacím na webu a internetu.

„Co je napsané, musí být pravda.“ Tak takovým heslům už odzvonilo. Fakta si ověřujte a především v oblasti léčby, nejsou mama blogy a skupinky na FB tím nejlepším zdrojem. Když si nejste jistí, raději zavolejte dětskému lékaři a ten Vám jistě rád poradí.

  • Nezapomínejte na partnera/partnerku.

Miminkem váš partnerský život nekončí. Přemáhá vás únava a nemáte na myšlenky na nic jiného než na vanu a spánek? Zkuste si dát vanu spolu a povídejte si. Poproste hlídací babičku o hodinu nebo dvě a vyrazte spolu do kina nebo na oběd. Váš partnerský vztah potřebuje také péči, obzvlášť v době, kdy na sebe máte tak málo času.

  • Vystupte z izolace a udržujte vztahy s širší rodinou a přáteli.

Už jste dlouho neviděli své kamarády, kolegy nebo babičku? Vystupte ze zajetého denního režimu, vyrazte na výlet, udělejte si zajímavý program a užijte si byť jen krátké setkání. Zvedne vám to náladu a udržíte společenské vazby, na které po mateřské či rodičovské plynule navážete.

  • Dovolte si nic nedělat.

To je rada nad zlato. Chvilku se zastavit, jen tak nadechnout, prostě jen koukat do prázdna nebo do zeleně. Nejste stroj a i počítač potřebuje někdy restart. Dovolte si chvilku nic nedělat. Bez výčitek.

  • Odměňte se.

Závěrečná rada je třešinkou na dortu a to klidně doslova. Výchova a péče o potomka je manažerská dovednost. Náročná, stresující, vyčerpávající a zodpovědná činnost. Stejně tak radostná a naplňující. Odměňte se po těžkém dni nebo prostě jen proto, že to zvládáte!

Pokud vám okolnosti nedovolují desatero dodržovat (komu by se to podařilo, žádné rady, jak nevyhořet, nepotřebuje ;-)), vyberte si jeden či dva body, na kterých trváte a řiďte se jimi pravidelně. Ty další vám poslouží jako skvělé zpestření, když se zadaří!

Přejeme mnoho krásných a pohodových chvil s vašimi dětmi, sílu a zdar!

4