Je 18 opravdu věk, kdy jsme dospělí?

13.6.2019

Setkáváme se na klubu i v terénu s dětmi a mladými lidmi od 10 do 22 let. Ptáte se, proč dvaadvacetiletý kluk chodí k nám a probírá s námi svůj život, když už je dospělý?

Je 18 opravdu věk, kdy jsme dospělí?

Občanka si zvesela ukazuje ikonické číslo 18. Ale otázky, na které mladí lidé hledají odpověď a potíže, které musí vyřešit, s otočením listu v kalendáři nezmizí. V době, která plyne rychleji než kdykoli dřív se můžeme domnívat, že děti a teenageři jsou vyspělejší. Ale co je vlastně kritériem dospělosti, když pomineme věkovou hranici stanovenou zákonem?

Kdy začíná puberta je snadno definovatelné z biologického hlediska, ale dospělost nesouvisí s vyvinutými reprodukčními orgány, ale s mnoha faktory. Faktorem může být ukončení studia, převzetí zodpovědnosti za sebe samotného, ekonomické osamostatnění, odstěhování od rodičů, vstoupení do manželství apd.

Dříve se rodiny zakládali mnohem dříve, nyní lidí studují, aby dosáhli vyššího vzdělání a tím potenciálně i vyššího platu a ekonomické samostatnosti. Zůstávají déle u rodičů nebo potřebují jejich podporu. Zakládají rodiny v pozdějším věku a tím se i posouvá hranice převzetí zodpovědnosti.  Má to však své výhody. Mohou se více poznat, zjistit, co chtějí, cestovat, vybrat si protějšek, ke kterému ho váže víc než jen prvotní okouzlení a stejná lokace. Samozřejmě to může mít i opačný efekt. Člověk si není schopen vybrat z možností, váhá, je ve stresu ze špatného rozhodnutí při výběru školy, zaměstnání nebo partnera.

Podle ankety na idnes.cz, na kterou odpovědělo 2650 dotazovaných, vyplynulo, že se sami začali cítit dospěle ve věku:

15 až 18 letech - 180 osob
19 až 21 letech - 364 osob
2 až 25 letech - 585 osob
Později - 1521 osob

A co na to neurologové? Ti mají zcela jiný pohled. Dospělý člověk se podle nich v 18 letech nemůže být ještě dostatečně zralý. Kdyby měli určit věkovou hranici, pohybovala by se mezi 25-30 lety.

Co si o tom myslíte vy? Kdy je člověk dospělý? Určuje se to podle věku nebo chování? Lze nějakou hranici vůbec určit a proč si myslíte, že dospělost je ve většině zemí určena právě na 18?

4