Web pomůže rodičům i učitelům včas a účinně řešit šikanu

10.11.2021

Obecně prospěšná společnost PROSTOR PRO z Hradce Králové vyvinula první českou webovou aplikaci, která aktivně řeší šikanu. Web www.nematonacele.cz pomáhá rodičům i učitelům už při podezření na šikanu a podává jim včas pomocnou ruku.

Web pomůže rodičům i učitelům včas a účinně řešit šikanu

Web obsahuje jednoduchý test, který pomůže dospělým rychle a přehledně se v situaci zorientovat, nabídne jim krok za krokem praktický postup řešení a v případě potřeby jim zpřístupní i databázi několika stovek odborníků z celého Česka.

Děti svou aplikaci mají. Zapomíná se ale na rodiče a učitele

Oproti v Česku dostupné aplikaci určené dětem, jež umožňuje šikanu nahlásit, míří web Nemá to na čele se svou pomocí na rodiče a učitele. Ti hrají při řešení šikany naprosto zásadní roli, přitom si často nejsou jistí, jak v případě podezření na šikanu správně postupovat. Právě dlouholetá praktická zkušenost s tímto problémem stála také u zrodu webu – jeho autory jsou odborní pracovníci preventivních programů, kteří se řešení šikany ve spolupráci s učiteli a rodiči věnují.

 „Tomu, že nejen rodiče, ale často ani učitelé nevědí, jak v případech šikany reagovat, naprosto rozumíme – jde o velice citlivou problematiku a rodiče i učitelé se v ní mnohdy cítí dost zoufale. Odhalení šikany je totiž jen prvním nesnadným krokem. Před pedagogy i rodiči následně stojí velká výzva v podobě jejího řešení. Web Nemá to na čele si proto klade za cíl provést je bezpečně a srozumitelně celou situací, čímž se výrazně zvyšuje šance na skutečné řešení problému. To všechno velmi přehledně, aby se dalšímu trápení dětí zabránilo co nejrychleji." vysvětluje vedoucí preventivních programů v PROSTOR PRO Veronika Dolečková.

Test i návod na funkční komunikaci, a především spolupráce mezi rodiči a učiteli

Díky webu Nemá to na čele budou rodiče vědět, jak dítěti pomoc a podpořit ho. Šikana má spoustu podob a úvodní test rodičům pomůže se zorientovat v individuální situaci dítěte a dál je nasměruje. V praktické sekci „Prevence“ se seznámí s konkrétními tipy, například jak otevřít s dítětem debatu, část „Postup“ zase přehledně radí, v jakém pořadí podnikat jednotlivé kroky i jak správně spolupracovat se školou. Stejnou pomoc najdou v aplikaci i učitelé.

„Silná stránka našeho webu je v tom, že je postaven na zkušenostech a potřebách jak rodičů, tak učitelů, a proto jim dokáže jít naproti. Naším cílem je mimo jiné co nejvíce podpořit jejich vzájemnou spolupráci. Aby byli skutečnými partnery a vzájemně si při řešení pomáhali. Věříme, že se spuštěním projektu rodiče i učitelé skutečně pocítí, že na trable se šikanou už nejsou sami. Bezradnost a nejistota v tom, jak postupovat, jsou totiž nejčastější překážkou pro včasné řešení šikany,“ říká Marek Nagy, koordinátor projektu.

40 % škol každoročně hlásí výskyt šikany, proškolených učitelů je však nedostatek

Na webu Nemá to na čele najdou podporu i rodiče a učitelé, kteří mají podezření, že jejich dítě nebo žák jsou v roli agresora. Z více jak dvacetileté zkušenosti s řešením šikany, kterou v PROSTOR PRO mají, totiž jasně vyplývá, že vyřešení situace pomůže jen práce s celým kolektivem. Právě přenesení komplexního know-how na jedno místo je jednou z hlavních předností nového webu. Ten nenabízí obsáhlé teoretické poučky, ale především prověřené praktické kroky.

To přijde vhod ve chvíli, kdy si učitelé neví se situací rady, protože například neprošli patřičným školením. Z aktuálních údajů v databázi Systém evidence preventivních aktivit vyplývá, že specializačním vzděláváním zaměřeným na rizikové jevy prošla v Česku jen zhruba polovina vyučujících, kteří mají ve škole problematiku na starosti. Jedinou dosavadní možností tedy pro učitele bylo samostudium, které je s desítkami stran metodických pokynů velmi náročné. Web Nemá to na čele všechny potřebné informace poskytuje učitelům v přehledné a lehce stravitelné formě.

Na webu i v telefonu. Anonymně a zdarma.

Přístup na webovou stránku nematonacele.cz je pro rodiče i učitele zdarma. Aplikace zároveň nevyžaduje žádnou registraci a funguje zcela anonymně. Uživatelé se však mohou prostřednictvím jednoduchého formuláře obrátit přímo na pracovníky prevence v PROSTOR PRO, případně oslovit napřímo jakékoliv pracoviště z rozsáhlé databáze odborníků. Do budoucna uvažují autoři nad rozšířením témat, které by aplikace pomáhala rodičům a učitelům řešit, např. o problematiku duševního zdraví dětí.

A proč vlastně název NEMÁ TO NA ČELE? “Kdyby děti měly na čele psané, co je trápí, bylo by o tolik lehčí jim pomoci. Na to se ale spolehnout nemůžeme. Naše aplikace má proto rodiče i učitele podpořit v tom, aby šikanu i přesto včas rozpoznali a dokázali správným řešením ochránit děti i sebe před nebezpečnou a traumatizující zkušeností,” uzavírá Veronika Dolečková.

INFOBOX:

Šikana je opakované, záměrné ubližování či ponižování, vyčleňování jednotlivce nebo menší skupiny z větší skupiny. Forma šikany závisí na prostředí a kolektivu, ve kterém k ní dochází. Většinou však začíná u slovních útoků.

PROSTOR PRO, o.p.s. pomáhá v Hradci Králové a v dalších 4 městech Královéhradeckého kraje dětem a mladým lidem v obtížných životních situacích. S preventivními programy působí také v mnoha školách po celém Královéhradeckém kraji. Rodinám s dětmi nabízí psychologické poradenství, podporu a vzdělávání. Provozuje rovněž rodinné centrum a program věnovaný seniorům.

NEMÁ TO NA ČELE je projektem PROSTOR PRO, o. p. s. Jeho vývoj podpořili Nadace Vodafone Česká republika / Evropská unie – Evropský sociální fond – Operační program Zaměstnanost, Královéhradecký kraj a Tepelné hospodářství Hradec Králové, a. s. za spolupráce s Quadient Technologies Czech s.r.o.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.
fundraising / PR a komunikace
PROSTOR PRO, o.p.s.
nagy@prostorpro.cz
+420 731 650 999

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1