Skateparková show dala teenagerům příležitost změřit síly a zažít úspěch

9.9.2022

Skatepark v Kostelci nad Orlicí přivítal během minulého víkendu druhý ročník freestylových závodů pro mládež PRO STREET JAM Kostelec. 54 amatérských závodníků z Královéhradeckého kraje se utkalo v disciplínách scoot, bmx a skateboard. Akci pořádala jako součást svých sociálních programů pro mladé lidi nezisková organizace PROSTOR PRO z Hradce Králové. 

Skateparková show dala teenagerům příležitost změřit síly a zažít úspěch

Nápad na uspořádání akce se zrodil už před dvěma lety v hlavách sociálních pracovníků nízkoprahového zařízení pro děti a mládež KLÍDEK, kteří skatepark využívají jako jedno z kontaktních míst při své podpůrné práci s mladými lidmi. Šanci ukázat, co se ve skateparku naučili, tak dostali dospívající Kostelečáci poprvé už loni. A protože první ročník přilákal na 250 návštěvníků, rozhodli se organizátoři akci letos zopakovat. 

Kromě závodníků mohli návštěvníci sledovat i špičkové exhibice mistrů ČR v disciplíně scoot a bmx Šimona Hrdiny a Tomáše Berana, mistryně Evropy v bmx Ivety Miculyčové nebo profesionálního skatera Marka Čejchana. 

„Máme radost z rostoucího počtu účastníků, kteří už letos přijeli nejen z Kostelce a blízkého okolí, ale z celého kraje. Zároveň nás těší, že si akce rychle získala respekt i u špiček české skateparkové komunity. A pozitivní ohlasy sbíráme také od veřejnosti, což je pro naši práci velmi důležité,“ říká hlavní koordinátor PRO STREET JAMU David Hladík. 

Akce totiž není z pohledu organizátorů z PROSTOR PRO ryze sportovní událostí. Jejich pracovníci v Kostelci nad Orlicí a několika dalších městech Královéhradeckého kraje nabízejí svou pomoc dětem a dospívajícím, pokud se ocitnou v obtížné životní situaci.  

„Naší prací je pomáhat mladým projít dospíváním bez zbytečných pádů, jít vlastní cestou, a přitom neohrožovat sebe ani své okolí. PRO STREET JAM mimo jiné ukazuje, co pro mladé zrovna skatepark znamená. Že je to pro ně také místo svobodného setkávání, ne nutně zašívárna ´flákačů´, jak to mnohdy veřejnost vnímá. Bylo úžasné sledovat, jak i děti, které to někdy nemají v dospívání lehké, zažívají na akci veřejný úspěch a ocenění a jak se vzájemně podporují,“ vysvětluje Gabriela Lepková z centrály PROSTOR PRO v Hradci Králové.  

I tomu má rostoucí popularita PRO STREET JAMU pomoci. U registračního infostánku tak mohli děti a dospělí zároveň získat informace o tom, jak nízkoprahová služba KLÍDEK funguje a jak ji mohou mladí lidé využívat. 

Akce se koná s podporou Města Kostelec nad Orlicí, Nadace ŠKODA AUTO a Scootshop.cz. 

Kontakt

PROSTOR PRO, o.p.s.
Čajkovského 1861
500 09 Hradec Králové

Tel.: +420 731 650 954
E-mail: info@prostorpro.cz
Č. účtu: 2000154498/2010

1